Je hebt een klant overtuigd om jouw cloudplatform te gebruiken, wat nu? Je rolt hem uit naar de uiteindelijke beslisser: de eindgebruikers. Deze stap is erg belangrijk omdat deze eindgebruikers belangrijker zijn dan de persoon waarmee je een contract tekent. Zie het als een computerspel; het eerste level moet je aan tafel zien te komen bij het managementteam, in level twee ga je onderhandelen, level 3 teken je een contract met de DMU en in het laatste level kom je uiteindelijk bij de eindbaas; de eingebruikers. Daarom moet je zorgen dat je tijdens het laatste level de werkplekken zo ingericht zijn dat eindgebruikers er van houden, zonder dat zij in de eerste week al tegen problemen aanlopen.

“Eindgebruikers zijn belangrijker dan de persoon waarmee je een contract tekent.”

Wat gebeurd er als je dit niet goed doet? Eindgebruikers zullen klagen over hun nieuwe cloudplatform, hierdoor worden ze minder efficient waardoor de mensen waar je een contract mee getekend hebt hun gedachte zullen veranderen over jouw cloudplatform; voordat ze enige feedback sturen. Daarom deel ik graag twee belangrijke punten:

1. Stalken van users

Voor IT service providers is het belangrijk om erachter te komen welke behoeften gebruikers hebben en of er schaduw IT plaats vindt (diensten/oplossingen die gebruikt worden die niet door de klant gekozen zijn) Hier is een manier om dit te ontdekken:
Peter is IT manager bij een grote gezondheidsinstelling. Vandaag moet hij 45 nieuwe medewerkers op diverse locaties toegang geven tot applicaties, data en rechten die ze elke dag zullen gebruiken. Samen met de IT dienstverlener brengen ze in kaart welke diensten er nu door de diverse teams gebruikt worden. Daarnaast volgt (stalkt) Peter een groep gebruikers een dag lang om te kijken hoe ze de huidige diensten gebruiken, waar ze bestanden opslaan en welke rechten een gebruiker nodig heeft. Door een dag mee te lopen leert Peter welke groepen hij moet aanmaken of aanpassen voordat hij de nieuwe gebruikers toevoegt. Als je de groepen goed inricht krijgen eindgebruikers direct alles wat zij nodig hebben op hun startscherm vanaf elk device.

2. Geen nieuws = slecht nieuws

Somige IT dienstverleners hebben de neiging om te denken dat “geen nieuws, goed nieuws is”. Maar kijk eens naar het nieuws op TV, het meeste nieuws is heel slecht nieuws. Conclusie, als je wacht op nieuws dan is je klant al ontevreden en ben je te laat, game-over. Dus een belangrijke stap bij het uitrollen naar eindgebruikers is om ze goed voor te bereiden. Dit kun je doen door gebruikersfilmpjes en uitleg te sturen al voordat ze het nieuwe cloudplatform gebruiken. Hierdoor worden ze niet verrast met nieuwe software. Ze moeten duidelijk uitleg krijgen hoe ze hun nieuwe cloudplatform kunnen gebruiken op hun smartphone, tablet of elk ander device in vergelijking bij hun oude situatie. Het is belangrijk dat ze de oude situatie vergeten en daar alleen nog de nadelen van onthouden.

 

“Werkplekken inrichten voor eindgebruikers is belangrijker dan het overtuigen van een decision making unit.”

Conclusie

Bovenstaande twee items omvatten niet alles wat nodig is voor een complete lancering naar eindgebruikers. Er zijn op internet veel artikelen die je kunnen begeleiden en daarnaast vind je ook meer informatie op onze support portal om je te helpen. En zelfs na het opnemen van alle informatie zullen er altijd kleine fouten naar voren komen. Iedere klant en iedere eindgebruiker is anders dus terwijl jij je cloudplatform aan meer klanten gaat leveren moet je alles documenteren en leren van de fouten die onderweg gemaakt worden terwijl je jullie cloudplatform management strategie verbeterd.

Wij houden van slecht nieuws! Niet echt natuurlijk, maar wij horen het wel graag als onze partners merken dat er iets mist in ons eigen cloudplatform, Workspace 365. Mis je iets of zie je een verbetering? Voel je vrij om direct naar mij te mailen of deze toe te voegen op onze feature request-pagina zodat we samen jouw eindgebruikers de meest trouwe en blije klant maken!

Vriendelijke groet,
Mark Grasmayer
Product Evangelist

 

Vragen of opmerkingen? Ik help je graag!

icon_email-small [email protected]

linkedin Let’s get social